Hazila Mahabati, 2020.21.1584 (2023) EDUKASI POLA DIET DASH PADA KELUARGA PENDERITA HIPERTENSI DI WILAYAH KERJA PUSKESMAS SIMPANG IV SIPIN KOTA JAMBI. Diploma thesis, Sekolah Tinggi Ilmu Kesehatan Garuda Putih.
COVER 1.docx
Download (318kB)
ABSTRAK INDONESIA.docx
Download (19kB)
ABSTRAK INGGRIS.docx
Download (17kB)
KATA PENGANTAR.docx
Download (26kB)
DAFTAR ISI.doc
Download (34kB)
Bab 1.docx
Restricted to Repository staff only
Download (46kB)
Bab 2.docx
Restricted to Repository staff only
Download (420kB)
Bab 3.docx
Restricted to Repository staff only
Download (35kB)
Bab 4.docx
Restricted to Repository staff only
Download (51kB)
Bab 5.docx
Restricted to Repository staff only
Download (21kB)
DAFTAR PUSTAKA.docx
Restricted to Repository staff only
Download (21kB)
Dokumentasii.docx
Restricted to Repository staff only
Download (3MB)
lembar persetujuan.docx
Download (486kB)
lembar pengesahan.docx
Download (244kB)
pernyataan keaslian tulisan.docx
Download (197kB)
LEMBAR KONSUL.docx
Download (294kB)
permohonan pengambilan data dinkes.docx
Download (212kB)
surat penelitian.docx
Download (150kB)
informed consent Ny.Y.docx
Download (174kB)
DAFTAR RIWAYAT HIDUP.docx
Restricted to Repository staff only
Download (44kB)
Abstract
ABSTRAK
Latar Belakang: Hipertensi adalah peningkatan tekanan darah secara terus menerus dalam waktu yang lama di mana tekanan darah sistolik ≥ 140 mmHg dan tekanan darah diastolic ≥ 90 mmHg. Pada tahun 2020 di asia timur selatan terdapat sekitar 1,56 miliar orang dewasa yang hidup dengan hipertensi, sedangkan di asia tenggara hipertensi menyerang 36 %. Penyebab dari hipertensi yaitu salah satunya dari faktor makanan yang tinggi akan natrium, maka dari itu untuk mengatasi natrium yang banyak di dalam tubuh perlu dilakukan edukasi diet DASH pada keluarga yang kurang pengetahuan.
Tujuan: Untuk mengetahui tingkat pengetahuan keluarga pasien Hipertensi tentang Diet DASH di Wilayah Kerja Puskesmas Simpang IV Sipin.
Metode: Penelitian ini menggunakan metode deskriptif dengan sampel penelitian berjumlah 2 orang pasien yang menderita hipertensi. Pengukuran menggunakan alat ukur lembar kuesioner pre-test dan post-test memberikan edukasi tentang diet DASH pada keluarga pasien serta menggunakan media leaflet.
Hasil: Hasil penelitian menunjukan nilai pengetahuan kedua keluarga pasien sebelum di berikan edukasi Diet DASH pada hari pertama Tn. A mendapatkan skor 30 dan Ny. Y mendapatkan skor 40 dalam kategori kurang baik. Setelah di berikan edukasi selama 3 hari pengetahuan Tn. A dan Ny. Y mengalami peningkatan, Tn. A mendapatkan skor sebesar 80 dan Ny. Y mendapatkan skor sebesar 90, hal ini menunjukan bahwa pengetahuan Tn. A dan Ny. Y sama dikategori baik.
Kesimpulan: Pemberian edukasi Diet DASH pada kelurga yang menderita hipertensi sangat membantu untuk menambah pengetahuan dalam menangani hipertensi.
Kata Kunci: Edukasi kesehatan, Diet DASH, Hipertensi
Referensi : 9 Buku (2010-2021), 5 Jurnal (2020-2022)
ABSTRACT
Background: Hypertension is a continuous increase in blood pressure over a long period of time where systolic blood pressure ≥ 140 mm Hg and diastolic blood pressure ≥ 90 mm Hg. In 2020 in South East Asia there are about 1.56 billion adults living with hypertension, while in Southeast Asia hypertension affects 36%. The cause of hypertension is one of them from food factors that are high in sodium, therefore to overcome a lot of sodium in the body it is necessary to educate the DASH diet in families who lack knowledge.
Purpose: To determine the level of knowledge of families of Hypertension patients about the DASH Diet in the Simpang IV Sipin Health Center Working Area.
Method: This study used a descriptive method with a research sample of 2 patients suffering from hypertension. Measurements using measuring instruments pre-test and post-test questionnaire sheets provide education about the DASH diet to the patient's family and use leaflet media.
Result: The results showed that the knowledge value of the two families of patients before being given DASH Diet education on the first day Mr. A scored 30 and Mrs. Y scored 40 in the poor category. Mr. A scored 30 and Mrs. Y scored 40 in the poor category. After being given education for 3 days, Mr. A and Mrs. Y's knowledge increased. A and Mrs. Y's knowledge has increased, Mr. A scored 80 and Mrs. Y scored 40 in the poor category. A got a score of 80 and Mrs. Y got a score of 90, this shows that Mr. A and Mrs. Y's knowledge is in the same category. A and Mrs. Y are both in the good category.
Conclusion: Providing DASH Diet education to families suffering from hypertension is very helpful to increase knowledge in managing hypertension.
Keywords: Health education, Dash diet, Hypertension
References: 9 Books (2010-2021), 5 Journals (2020-2022)
Item Type: | Thesis (Diploma) |
---|---|
Subjects: | R Medicine > RT Nursing |
Divisions: | STIKES Garuda Putih > D-3 Keperawatan |
Depositing User: | SIP Fitri Suciati |
Date Deposited: | 12 Jan 2024 08:57 |
Last Modified: | 12 Jan 2024 08:57 |
URI: | http://repository.stikes-garudaputih.ac.id/id/eprint/141 |